Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Τώρα το Κέντρο Στήριξης Ατόμων με Αναπηρία τα έχει όλα, Δ.Σ. – εργαζόμενους - επιχορήγηση (!), το μόνο που λείπει είναι οι τρόφιμοι.

1.000 ευρώ επιδοτηση για το ΚεΣΑμεΑ!!!!!
Μόνο σε φάρσα μπορεί να αποδοθεί η κίνηση του υπουργείου να χρηματοδοτήσει το Κέντρο για «την κάλυψη λειτουργικών
δαπανών Νοεμβρίου», όπως αναφέρει.
Τώρα το Κέντρο Στήριξης Ατόμων με Αναπηρία τα έχει όλα, Δ.Σ. – εργαζόμενους - επιχορήγηση (!),
το μόνο που λείπει είναι οι τρόφιμοι.

    Δεν φτάνει που το Κέντρο Στήριξης Ατόμων με Αναπη­ρία είναι ολοκληρωμένο από το 2005 και ερμητικά κλειστό.
   Δεν φτάνει που τον Αύγουστο του 2009, προφανώς λόγω εκλογών, απέκτησε προσωπικό (stage), δίχως να λειτουρ­γεί.
   Δεν φτάνει που ο εξοπλισμός σκουριάζει από την κλεισούρα.
   Δεν φτάνει που δεν σεβάστηκαν το 1.060.000 ευρώ που δαπα­νήθηκαν.
   Και πάνω από όλα δεν φτάνει που δεν σέβο­νται τους πάνω από 300 συμπολίτες μας με αναπη­ρίες που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη λειτουργία του, μας σκαρώ­νουν και φάρσες από ότι φαίνεται.

    Δεν νομίζω ότι μπορεί να αποδοθεί σε κάτι άλλο, παρά μόνο σε αστεϊσμό της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, η κίνηση τους να επιχορηγήσουν με 1.000 ευρώ το Κέντρο Στήριξης Ατόμων με Αναπηρία Άμφισσας.
    Μάλιστα, στην εγκριτική απόφαση αναφέρε­ται ρητά ότι η επιχορήγηση αφορά «την κάλυψη λειτουργικών δαπα­νών μηνός Νοεμβρίου».
    Άραγε, ποιο νόημα έχουν τα 1000 ευρώ και ποιες ανάγκες μπορούν να καλύψουν, αλλά και τι ανάγκες έχει ένα κλειστό και σφραγισμένο κτί­ριο;

         Μετά από αυτή την εξέλιξη λοιπόν το κέντρο Στήριξης Ατόμων με Ανα­πηρία έχει τα πάντα.
         Έχει Διοικητι­κό Συμβούλιο.
         Έχει προσωπικό.
         Έχει επιχορήγηση.
         Το μόνο που του λείπει είναι οι τρόφιμοι.

    Σήμε­ρα δηλαδή έχει τα πάντα, αλλά μένει κλειστό.

    Για όσους δεν το θυμούνται να υπενθυμίσουμε ότι τον Αύγουστο του 2009 οι υπεύθυνοι έσπευσαν να τοποθετήσουν stage, προκειμέ­νου να αποφύγουν να μην βρουν το Κέντρο κλειστό οι βουλευτικές εκλογές που ήξεραν ότι θα προκη­ρυχθούν σύντομα.
    Αυτό που έχει συμβεί όλα αυτά τα χρόνια με το Κέντρο Στήριξης Ατό­μων με Αναπηρία είναι τουλάχιστον προκλητικό για την τοπική κοινω­νία, δεδομένου ότι έχει δαπανηθεί ένα πολύ μεγάλο ποσό για να κατασκευαστεί και να εξοπλιστεί.
    Είναι ένα Κέντρο σύγχρονων προ­διαγραφών που η λειτουργία του θα μπορούσε να συμβάλει καθορι­στικά και να διευκολύνει τους ανθρώπους με αναπηρία και τις οικογένειες τους.
    Το ελληνικό κρά­τος όμως αποδεικνύει για ακόμη μια φορά την αναλγησία του, κρα­τώντας το για πέντε και πλέον έτη μετά την ολοκλήρωση του. κλειδαμπαρωμένο.
    Η πολιτική αναλγησία που γνωρίζει το συγκεκριμένο έργο έφτασε σε σημείο, το καλοκαίρι του 2009 να ετοιμάζονται να φέρουν τον τότε υπουργό Υγείας κ Αβραμόπουλο να το εγκαινιάσει.
    Να εγκαινιάσει δηλαδή ένα ίδρυμα κλειστό.
    Η τελετή παρωδία των εγκαινίων αποφευχθεί χάρη στην προσωρινή διοίκηση που είχε τοπο­θετηθεί, της οποίας τα μέλη ξεκαθάρισαν ότι δεν θα επιτρέψουν να γίνουν εγκαίνια σε ένα κλειστό έργο, στο οποίο η κυβέρνηση δεν είχε προσφέρει απολύτως τίποτε.


Τι είναι τα Κέντρα Στήριξης και ποιες υπηρεσίες παρέχουν

   Τα Κέντρα Στήριξης, όπως σχεδιάστηκαν είναι ανοικτές δομές κοινωνικής φροντίδας που απευθύνονται σε όλα τα άτομα με αναπηρίες και τις οικογένειες τους.  
   Διαθέτουν σύγχρονες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό και λειτουργούν στο πλαίσιο των Διοικητικών Υγειονομικών Περιφερειών (ΔΥΠΕ).
   Παρέχουν υπηρεσίες ενημέρωσης, εκπαίδευσης, υποστήριξης και αποκατάστασης στα άτομα με αναπηρίες και στο οικογενειακό τους περιβάλλον.
   Στόχος τους είναι η ανάπτυξη προγραμμάτων και η παροχή υπηρεσιών για την ισότιμη ένταξη των ατόμων με αναπηρίες σε όλες τις εκδηλώσεις της καθημερινής ζωής.
   Η ενη­μέρωση και η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας γύρω από θέματα αναπηρίας όπως η έρευνα για την ανάπτυξη νέων πολιτικών και προγραμμάτων σε τοπικό επίπε­δο είναι ένας ακόμη άξονας δράσης τους.
   Παρέχουν συμβουλευτική και ψυχοσυναισθηματική στήριξη, υπηρεσίες αποκατάστα­σης, επαγγελματικό προσανατολισμό, κατάρτιση, δημιουργική απασχόληση και ψυχαγωγία.
   Παρέχουν πληροφόρηση για θέματα αναπηρίας, για φορείς και υπηρεσίες καθώς και ενημέρωση για παροχές και επιδόματα.
   Σε ειδικές περιπτώσεις παρέχουν και υπηρεσίες σύντομης φιλοξενίας στους ειδικά διαμορφωμένους ξενώνες.
   Και ενώ όλα αυτά θα μπορούσαν στα άτομα με αναπηρίες να παρέχονται εντελώς δωρεάν, αν λειτουργούσε το Κέντρο, κανένας δεν δείχνει να ενδιαφέρεται με εξαίρε­ση το Διοικητικό Συμβούλιο τα μέλη του οποίου κάνουν ότι μπορούν για ένα έργο, στο οποίο δαπανήθηκαν 1.060.000 ευρώ για την κατασκευή και τον εξοπλισμό του.
   Αυτό πάντως που προκαλεί εντύπωση είναι που κανένας δεν αισθάνεται την ανάγκη να απο­λογηθεί για ένα έργο που βλέπουμε τόσα χρόνια προκλητικά κλειστό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Profile Visitor Map - Click to view visits