Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Φυσικό αέριο: «Στρατηγική αποθήκη» στη Ν. Καβάλα με 400 εκατ. ευρώ


Εντός του επόμενου δεκαημέρου αναμένεται το πόρισμα της Επιτροπής, που έχει συστήσει το ΥΠΕΚΑ, το οποίο θα προτείνει τα ενδεχόμενα-διαδικασίες υλοποίησης για τη μετατροπή του υποθαλάσσιου κοιτάσματος της Νότιας Καβάλας σε στρατηγική αποθήκη φυσικού αερίου, μέσα από μία εκτιμώμενη επένδυση 400 εκατ. ευρώ. Αυτό τόνισε το Σάββατο από την Καβάλα ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, κ. Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος άμα τη λήψη του σχετικού πορίσματος, αναμένεται να το παρουσιάσει αρχικά στη Βουλή.

Η «Energean Oil & Gas» (πρώην Ενεργειακή Αιγαίου), που διαχειρίζεται το υποθαλάσσιο κοίτασμα φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας μέχρι το 2014 και αυτοδικαίως μπορεί να επεκτείνει χρονικά ακόμη περισσότερο τη συγκεκριμένη εκμετάλλευση, παρουσίασε νέα δεδομένα για το συγκεκριμένο «φυσικό» αποθηκευτικό συγκρότημα.
Έτσι με βάση ακριβέστερες μετρήσεις, στο κοίτασμα μπορεί να εισπιεστεί νέο φυσικό αέριο 525 εκατ. κυβικών μέτρων, το οποίο ισοδυναμεί με 52 ημέρες μέσης εθνικής κατανάλωσης, ενώ σήμερα η Ρεβυθούσα μπορεί να καλύψει μόλις 3 ημέρες εθνικής κατανάλωσης.
Η «Energean» έχει ήδη έλθει σε επαφή με ξένες τράπεζες, αλλά και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για το θέμα της χρηματοδότησης της παραπάνω επένδυσης. Όσον αφορά στην εξόρυξη υδρογονανθράκων στον κόλπο της Καβάλας, ο κ. Μανιάτης εγκαινίασε προχθές το νέο γεωτρητικό πρόγραμμα της «Καβάλα Oil» (θυγατρική της Energean), που εντάσσεται σε πρόγραμμα επενδυτικής δαπάνης άνω των 40 εκατ. δολαρίων με στόχο την αύξηση της παραγωγής του Πρίνου στα 5.000 βαρέλια την ημέρα. Έτσι η ετήσια παραγωγή μπορεί να φτάσει το 1,5 εκατ. βαρέλια για το 2011, ποσότητα 50% μεγαλύτερη από φέτος.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Profile Visitor Map - Click to view visits