Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Το ΠΑΣΟΚ κάνει κακό στην υγεία των εργαζομένων!

pak-pasok«Οι Οδηγίες για τις δημόσιες συμβάσεις επιτρέπουν στις συμβαλλόμενες αρχές να προβλέπουν ειδικούς όρους σχετικά με την εκτέλεση της σύμβασης, οι οποίοι ενδέχεται να αφορούν πτυχές κοινωνικού χαρακτήρα, εφόσον οι όροι αυτοί είναι συμβατοί με το δίκαιο της ΕΕ και εφαρμόζονται σύμφωνα με αυτό. Η ανάθεση της σύμβασης πρέπει επομένως να γίνεται με σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών τις οποίες εγγυάται η Συνθήκη».

Το ΠΑΣΟΚ κάνει κακό στην υγεία των εργαζομένων!

Αυτά δήλωσε ο Επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης κ. L. Andor, σε ερώτηση του Κώστα Πουπάκη σχετικά με την αντιμετώπιση της παραβίασης των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στις εργολαβικές αναθέσεις του δημοσίου τομέα. Τα παραπάνω τα διαβάσαμε σε σχετικό δελτίο Τύπου που απέστειλε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ.
Ένας θάνατος και ένοχη σιωπή...
Αφορμή για τα παραπάνω στάθηκε ο άδικος χαμός του Αιγύπτιου εργάτη Ασίζ Εμάντ, πατέρα τεσσάρων παιδιών, ο οποίος εκτελούσε εργασίες καθαριότητας, εκτός νομίμου ωραρίου, ανασφάλιστος και υπό απαράδεκτες συνθήκες ασφάλειας σε κτίριο του Υπουργείου Εργασίας και μάλιστα στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων, κονδύλια της οποίας (όπως επισημαίνεται στο δελτίο Τύπου του Κώστα Πουπάκη) διατίθενται για την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας και την ενίσχυση της πλήρους και ποιοτικής απασχόλησης.
Όπως υπογραμμίζεται, «είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι οι εργολαβικές αναθέσεις του Δημοσίου Τομέα, στην πράξη λειτουργούν ιδιαίτερα σε βάρος εργαζομένων χαμηλής ειδίκευσης ή ανειδίκευτων. Αποτελούν μηχανισμούς παράκαμψης των νομίμων αποδοχών και όρων εργασίας, παράβασης των κανόνων υγείας και ασφάλειας και έξαρσης των διακρίσεων, σε προφανή αντίθεση με τις απορρέουσες από τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας υποχρεώσεις των κρατών μελών, σχετικά με την προστασία του δικαιώματος στην εργασία με αξιοπρεπείς όρους, του δικαιώματος σε δίκαιη αμοιβή, τη συνδικαλιστική ελευθερία, την αποτελεσματική πρόσβαση στην κοινωνική ασφάλιση και τον έλεγχο της τήρησης της εργατικής νομοθεσίας».
Νομιμοποιούνται οι πιο ακραίες μορφές εργασιακής επισφάλειας
Η υποκρισία της κυβέρνησης στα εργασιακά θέματα, είναι απύθμενη. Την αναδεικνύει ο κ. Πουπάκης:
 «Το Υπουργείο Εργασίας που με τα τελευταία νομοθετήματά του καταστρατηγεί θεμελιώδη και κεκτημένα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας με το πρόσχημα της ανταγωνιστικότητας, μετατρέπεται τώρα και σε χώρο φυσικής εξόντωσης των εργαζομένων. Είναι απαράδεκτο στον αρμόδιο δημόσιο φορέα-εγγυητή της εργασιακής νομιμότητας για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και τη διασφάλιση της αξιοπρεπούς και ασφαλούς δουλειάς, να παρέχονται υπηρεσίες εκτός νομίμου ωραρίου σε απάνθρωπες συνθήκες και μάλιστα από ανασφάλιστους εργαζόμενους.

Όταν αδυνατείς να εξασφαλίσεις την τήρηση των εργατικών κανόνων στα του οίκου σου, πώς θα μπορέσεις να επιτύχεις την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας σε μια πλήρως απορυθμισμένη αγορά εργασίας; Όταν ευαγγελίζεσαι τη διαφάνεια παντού, πώς είναι δυνατόν να αποκρύπτεις εσκεμμένα τις πραγματικές διαστάσεις ενός τραγικού γεγονότος; Οι δημόσιες συμβάσεις με τις εταιρείες εργολάβων φαίνεται ότι υπογράφηκαν “με τη μορφή του κατεπείγοντος”, όπως και οι νόμοι για τις εργασιακές σχέσεις που νομιμοποιούν τις πιο ακραίες μορφές εργασιακής επισφάλειας (36 μήνες για εργολαβίες και ενοικίαση) με στόχο τη δημιουργία ενός αναλώσιμου και φτηνού εργατικού δυναμικού “μιας χρήσης”, με τραγικές συνέπειες για τον κόσμο της εργασίας», δήλωσε σχετικά ο ευρωβουλευτής της ΝΔ.
ΠΑΣΟΚ: ο νεκροθάφτης των εργασιακών σχέσεων
Το ΠΑΣΟΚ αναδεικνύεται στο κόμμα-νεκροθάφτη των κεκτημένων των Ελλήνων εργαζομένων. Τα κροκοδείλια δάκρυά τους για ανάλογες υποθέσεις ακόμα δεν έχουν στεγνώσει. Κι όμως, ακόμα και μέσα στις εγκαταστάσεις του υπουργείου Εργασίας, καταστρατηγείται βάναυσα η νομοθεσία για τις εργασιακές σχέσεις. Υπό την ηγεσία του νεοφιλελεύθερου ΠΑΣΟΚ, η χώρα μας μετατρέπεται σε κάτεργο...
Νίκος Χιδίρογλου

http://www.elora.gr/portal/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Profile Visitor Map - Click to view visits