Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Xαμός από τις δηλώσεις της Ν.Μπακογιάννη για "ένοπλες ελληνοτουρκικές συγκρούσεις"



ImageΜείζον πολιτικό θέμα έχει δημιουργηθεί με την φράση της προέδρου της ΔΗΣΥ Ντόρας Μπακογιάννη στην ομιλία της στην Κωνσταντινούπολή όπου αποκαλεί την μάχη του Ματζικέρτ το 1071 με την οποία επικράτησαν οι Τούρκοι στην Μικρά Ασία, την Άλωση της Πόλης του 1453 και την ελληνική επανάσταση του 1821 απλώς ως "ένοπλες συγκρούσεις του Ελληνισμού με την Τουρκία". Μάλιστα προσπέρασε την μικρασιατική καταστροφή του 1922 και για την Κύπρο, προσδιόρισε το πρόβλημα περίπου ως θέμα εσωτερικό της Τουρκίας με τους Τουρκοκύπριους! Η ίδια αισθάνθηκε την ανάγκη να απολογηθεί καθώς το θέμα παίρνει μεγάλες διαστάσεις προκαλώντας έντονες αντιδράσεις σε μεγάλο αριθμό βουλευτών.
Μιλώντας στον ρ/σ Real FM για «φθηνές επιθέσεις» υποστήριξε ότι «Χάνω τον Θεό μου από αυτόν τον λαϊκισμό. Μίλησα για έναν αιώνα συγκρούσεων» τόνισε και συνέχισε: «Και αυτά που είπα εγώ στην Κωνσταντινούπολη για το Αιγαίο και τα νησιά μας δεν τα έχει πει ποτέ Έλληνας πολιτικός στην Τουρκία»
Για την ακρίβεια μίλησε για "μια χιλιετία ένοπλων συγκρούσεων" αναφέροντας τις παραπάνω ημερομηνίες. «Τα πρώτα χίλια χρόνια της συνύπαρξής μας, πολιτικά, μπορούν να θεωρηθούν ως ‘‘η χιλιετία των συγκρούσεων’’. Αυτό βέβαια, εξηγείται δεδομένων των πολλών ενόπλων συγκρούσεων που συνέβησαν ιδιαίτερα μεταξύ του 1071 και του 1453 και το 1821» είπε χαρακτηριστικά.
Ομως, υπάρχουν πληροφορίες ότι πολλοί βουλετές θα προχωρήσουν σε καταδίκη των δηλώσεων Μπακογιάννη τις επόμενες ώρες. Και αυτό, διότι, όπως λένε η πρόεδρος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» σε ομιλία της στην 100η συνάντηση «Bab-I Ali» (δηλ. της «Υψηλής Πύλης), λησμόνησε ότι το 1453 έγινε η άλωση της Κωνσταντινούπολης, αλλά και ότι το 1821 ξεκίνησε η ελληνική επανάσταση κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Στη συνέχεια, η κυρία Μπακογιάννη, χωρίς καμία ιδιαίτερη αναφορά στη Μικρασιατική καταστροφή και στα δραματικά γεγονότα του 1922, αναφέρει ότι «το 1923, οι δυο σημαντικοί αρχηγοί των κρατών μας, ξεκίνησαν μια νέα πορεία: ειρήνης, συνεργασίας, φιλίας και Συμμαχίας». Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι «οι σημερινοί Έλληνες, έχουν τόσο βαθιά και διακαή επιθυμία για ειρήνη και εποικοδομητική συνύπαρξη με τους γείτονές τους-ιδιαίτερα την Τουρκία. Κατ' αρχάς γιατί η Ελλάδα από το 1922 δεν έχει επιδείξει καμία εδαφική φιλοδοξία».
Διάφοροι βουλευτές σχολιάζοντας αυτή την αποστροφή, αναρωτήθηκαν για ποιο λόγο η κυρία Μπακογιάννη δεν έκανε οποιαδήποτε αναφορά στις τουρκικές διεκδικήσεις έναντι της Ελλάδας, μετά το 1974, αν και είπε σε κάποιο σημείο της ομιλίας της, ότι έχουμε επιστρέψει σε συνθήκες έντασης, λόγω του Κυπριακού.
Στις αναφορές της στο Κυπριακό, η κυρία Μπακογιάννη δεν μίλησε για εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, απλά ανέφερε ότι πρέπει να αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα και τόνισε την ανάγκη αμοιβαίων υποχωρήσεων. Βέβαια, υποστήριξε ότι «η Τουρκοκυπριακή Κοινότητα εξαρτάται σχεδόν ολοκληρωτικά από την Τουρκία και η Τουρκία διατηρεί σημαντικές στρατιωτικές δυνάμεις κατοχής στο νησί».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η επισήμανσή της ότι «το Αιγαίο, θα πρέπει να γίνει η γέφυρα συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών μας, όχι η διαχωριστική γραμμή», αλλά και η θετική αναφορά στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και στο δόγμα, για το οποίο είπε: «Οι Τούρκοι πολίτες είναι αυτοί που θα απολαμβάνουν την ειρήνη και τη σταθερότητα, όταν εφαρμοστεί η πολιτική μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες του φίλου μου, Υπουργού Νταβούτογλου».
Γενικά φάνηκε απρόσεκτα τουρκόφιλη...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Profile Visitor Map - Click to view visits