Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Χρήσιμος Καρατζαφέρης

Με έξι βουλευτές της Χρυσής Αυγής προφυλακισμένους και κατηγορητήριο που περιλαμβάνει λίγο απ’ όλα (δολοφονία, ξυλοδαρμούς, εκβιασμούς, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης) η κατάσταση μοιάζει ελεγχόμενη_ τουλάχιστον από δικαστικής άποψης. Ενδέχεται το κόμμα να τεθεί εκτός νόμου και τα λοιπά και τα λοιπά.
Πέρα από το ίδιο το κόμμα, πέρα από τα μέλη και τα άτομα που πήραν μέρος σε στρατιωτική εκπαίδευση, υπάρχουν οι τυχαίοι ψηφοφόροι, εκείνοι που δεν ήξεραν τι ακριβώς είναι αυτό το ακραίο ναζιστικό μόρφωμα. Υπάρχουν οι τυχαίοι ψηφοφόροι που ταράζονται με την ιδέα της λατρείας του δωδεκάθεου ή στην ακρόαση σατανιστικών τραγουδιών του βουλευτή «Καιάδα». Υπάρχουν τυχαίοι ψηφοφόροι που ήταν ανυποψίαστοι και δεν εγκρίνουν εντέλει τις παράνομες πρακτικές των ναζιστών. Διόλου αμελητέοι για το εκλογικό αποτέλεσμα: συνολικά 440.000 άτομα.
Η Νέα Δημοκρατία δεν θα τους προσελκύσει στις αναμετρήσεις του Μαΐου. Δεν εκλείπουν οι λόγοι που τους οδήγησαν στα άκρα, στην απέναντι όχθη, κόντρα στο μνημόνιο. Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες τρώγονται με τα ρούχα τους οπότε χρειάζεται κάτι άλλο, καινούργιο από τον χώρο της πατριωτικής Δεξιάς. Πόσο καινούργιο όμως; Μέσα σε ένα τετράμηνο δεν προλαβαίνει να στηθεί μηχανισμός ούτε να επιβληθεί ένα brand name. Το ευκολότερο λοιπόν είναι η μεταποίηση. Παίρνουμε το παλιό, το φθαρμένο, το μεταχειρισμένο που είναι ταυτόχρονα οικείο, κάνουμε παρεμβάσεις και το λανσάρουμε ως καινούργιο.

Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός είναι ό,τι πρέπει για την περίσταση. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης έχει κάτι πιασάρικο, είναι ικανός να συγκινήσει τους πατριώτες, τους χριστιανούς, τους απογοητευμένους. Είναι ικανός να σπάσει την όποια ενότητα της Χρυσής Αυγής. Για το χώρο υπάρχουν δυο προοπτικές: να υπάρχει ακόμη η Χρυσή Αυγή ως τις Ευρωεκλογές και να παίξει το χαρτί του κυνηγημένου από τους προδότες ή να κατέλθει με άλλο όνομα, ακόμη πιο αγριεμένη, ακόμη πιο πειστική. Και οι δυο προοπτικές είναι άσχημες.
Το τοπίο παραμένει θολό καθώς οι συνθήκες είναι πρωτόγνωρες. Στη Μεταπολίτευση δεν έχει τεθεί κόμμα εκτός νόμου. Τα νέα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπουν την άμεση διάδοση θέσεων και την κινητοποίηση πλήθους. Δεν ξέρουμε πόσοι θα βαρεθούν να προσέλθουν στην κάλπη τη δεύτερη Κυριακή, δεν ξέρουμε πώς θα κινηθούν οι νέοι ψηφοφόροι, εκείνοι που τώρα εγγράφονται στους εκλογικούς καταλόγους. Ξέρουμε όμως ότι στο τέλος της άνοιξης η καθημερινότητα των πολιτών δεν θα έχει βελτιωθεί κι ας βγει η χώρα στις αγορές, κι ας υπάρξουν δημοσιονομικά αποτελέσματα.
Δεν υπάρχει δυσκολία στην ανάσταση του ΛΑΟΣ. Αρκεί το Μαξίμου να το καταστήσει συνομιλητή. Δυο τρεις ανακοινώσεις εναντίον του ανύπαρκτου αντιπάλου και σε μια εβδομάδα γίνεται υπαρκτός. Να μην ξεχνάμε ότι κάπως έτσι έγιναν φίρμες οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής: ασχολήθηκαν μαζί τους οι εχθροί τους.
Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι διάσπασης του ακροδεξιού στρατοπέδου, ενδεχομένως καλύτεροι. Αν πάντως δεν υπάρξει στρατηγική αυτή τη φορά, τα αποτελέσματα θα είναι μη αναστρέψιμα. Προς το παρόν είναι αναστρέψιμα.
Της Λώρης Κέζα
Πηγή: Το Βήμα 16/1/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Profile Visitor Map - Click to view visits