Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Έλληνας και τα παιδιά του οι πιο χαμένοι της Ευρωπαϊκής κρίσης

Μια ακόμα θλιβερή πρωτιά για τη χώρα μας καταγράφεται στην τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απασχόληση και την κοινωνική κατάσταση στην ΕΕ. Το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών συρρικνώνεται συνεχώς μεταξύ του 2009 και του 2011. Ήδη εμφανίζεται μειωμένο κατά 15,7% και γενικότερα κατά δύο τρίτα σε σύγκριση με τις χώρες της ΕΕ. Ακολουθεί η Ιρλανδία (-9%) και μετά έπονται η Λιθουανία, η Ισπανία, η Κύπρος και η Ουγγαρία, όλες με μείωση πάνω από 4%.

Η σημείωση της Κομισιόν, ότι η εξέλιξη βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με την κατάσταση που επικρατεί στην Ολλανδία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Σλοβενία και τη Γαλλία, όπου τα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας και οι πιο ελαστικές αγορές εργασίας έχουν επιτρέψει στα συνολικά εισοδήματα να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία κατά τη διάρκεια της κρίσης, προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη θλίψη στους Έλληνες.

Η παιδική φτώχεια έχει μπει στο σπίτι μας

Τα ανεπαρκή έσοδα από την εργασία των νέων αλλά και η ελλιπής υποστήριξη όσων νοικοκυριών έχουν παιδιά αποτελεί μείζον πρόβλημα. Σε συνδυασμό με την συνεχώς αυξανόμενη ανεργία ο κώδωνας του κινδύνου για την παιδική φτώχεια έχει χτυπήσει εδώ και καιρό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα μέσα σε ένα τρίμηνο έχασε πάνω από 400.000 θέσεις εργασίας.

Το ποσοστό των παιδιών που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο φτώχειας (μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις) κυμαίνεται από πάνω του 20% σε Ελλάδα, Ισπανία, Βουλγαρία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ρουμανία, Λετονία, Πολωνία, Λιθουανία και Λουξεμβούργο και περίπου 10% στη Δανία και τη Φινλανδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Profile Visitor Map - Click to view visits