Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Σύνταξη 1.400 ευρώ με μία τετραετία στη Βουλή...

Στα 4.500 ευρώ η ανώτερη σύνταξη, τη στιγμή που ο μισθός τους μπορεί να φτάσει και τα 10.000. Πλήθος προνομίων με ατέλειες, δωρεάν γραφείο και διαμονή και απόκτηση ΙΧ μέσω leasing

Σύνταξη 1.400 ευρώ με μία τετραετία στη Βουλή...
«Χρυσά» συνταξιοδοτικά προνόμια έχουν εξασφαλίσει οι Ελληνες βουλευτές, καθώς δικαιούνται σύνταξη με 4 χρόνια βουλευτικής θητείας -συνεχούς ή διακεκομμένης- (συμπληρωμένους 48 μήνες) που ισοδυναμεί με 1.400 ευρώ η κατώτερη, ενώ απολαμβάνουν το δικαίωμα πλήρους σύνταξης στα 17 χρόνια.
Η ανώτερη σύνταξη διαμορφώνεται περίπου στα 4.500 ευρώ, που αντιστοιχεί στο 80% της εκάστοτε βουλευτικής αποζημίωσης, που ξεπερνά σήμερα τα 5.600 ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται η αύξηση του 3,5% για τη νέα χρονιά.
Ωστόσο, το καθαρό εισόδημα του βουλευτή κυμαίνεται μεταξύ 6.500 και 7.500 ευρώ (προστίθενται τα επιδόματα γραφείου, έξοδα κίνησης, ταχυδρομικά τέλη, οικογενειακή παροχή), ενώ ανάλογα με τον αριθμό συμμετοχών τους στις επιτροπές (κατά μέσο όρο 4 με 5 τον μήνα) μπορεί να αυξήσει το εισόδημά του το λιγότερο από 1.100 έως 1.400 ευρώ.
Χαρακτηριστικά, τον Οκτώβριο που πέρασε, οι βουλευτές - μέλη της επιτροπής Οικονομικών που συνεδρίασε 10 φορές πήραν «μπόνους» συμμετοχής 2.800 ευρώ, εκτοξεύοντας το εισόδημά τους στα 10.000 ευρώ!
Τα... δώρα
Σύνταξη 1.400 ευρώ με μία τετραετία στη Βουλή...
Οσον αφορά τα υπόλοιπα προνόμια, αυτά αφορούν την τηλεφωνική ατέλεια (πρόσφατα ρυθμίστηκαν οφειλές από υπερβάσεις πολλών ετών ύψους 34,3 εκατ. ευρώ), απόκτηση ΙΧ μεγάλου κυβισμού μέσω leasing, δωρεάν γραφείο για τους βουλευτές επαρχίας και δωρεάν διαμονή σε κεντρικό ξενοδοχείο (ή καταβολή ενοικίου για αναζήτηση σπιτιού) και προσωπικό πέντε ατόμων.
Φυσικά, όλα τα παραπάνω είναι υπό αίρεση από τη στιγμή που εκκρεμεί η αύξηση των αποδοχών των δικαστικών, που θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τη βουλευτική αποζημίωση και, κατ επέκταση, τη σύνταξη του βουλευτή.
Σύνταξη 1.400 ευρώ με μία τετραετία στη Βουλή...
Παράλληλα, άγνωστο παραμένει ποια στάση θα κρατήσουν οι βουλευτές σχετικά με τα αναδρομικά που έχουν πάρει οι δικαστές, καθώς αρκεί να προσφύγει στα δικαστήρια ένας συνταξιούχος βουλευτής σίγουρος ότι θα δικαιωθεί και, μαζί του, όλοι οι άλλοι.
ΠλεονέκτημαΟι βουλευτές έχουν το πλεονέκτημα να λαμβάνουν δύο ή και περισσότερες παράλληλες συντάξεις, κάτι που συμβαίνει σε περιπτώσεις λ.χ. πρώην συνδικαλιστών ή πρώην δημάρχων ή νομαρχών (τους καταβάλλεται χορηγία), οι οποίοι μπορούν να πάρουν και τρίτη σύνταξη από τον ασφαλιστικό τους φορέα (το επάγγελμα που ασκούσαν πριν εκλεγούν βουλευτές).
Σημειώνεται πως μετά την εφαρμογή του επαγγελματικού ασυμβιβάστου (από 1.1.2003) κάθε χρόνο ο προϋπολογισμός της Βουλής -και κατ επέκταση ο Ελληνας φορολογούμενος- βαρύνεται από τις εισφορές για την κύρια σύνταξη, την επικουρική ασφάλιση και την πρόνοια στους ασφαλιστικούς φορείς που υπάγονταν οι βουλευτές πριν εκλεγούν.
Επιπλέον, στα συντάξιμα χρόνια ενός βουλευτή υπολογίζονται τα χρόνια που ενδεχομένως έκανε ως ευρωβουλευτής, της θητείας του (αν υπάρχει αυτή) ως εξωκοινοβουλευτικού υπουργού ή υφυπουργού, ενώ προσμετράται ο χρόνος που διετέλεσε κάποιος βουλευτής, αδιακρίτως αν έπειτα από ένταση έχασε την έδρα.
ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Το Συνταξιοδοτικό με αριθμούς
Οσοι έχουν εκλεγεί μέχρι το 1990 θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης με τη συμπλήρωση 48 μηνών βουλευτικής θητείας (4 χρόνια) και εφόσον έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους.
Από το 1993 και μετά, δικαίωμα σύνταξης θεμελιώνουν όσοι έχουν συμπληρώσει 48 μήνες βουλευτικής θητείας (4 χρόνια) και με τη συμπλήρωση του 65ου έτους.
Στην πράξη χρειάζονται δύο κοινοβουλευτικές θητείες, καθώς από το 93 και μετά καμία κυβέρνηση δεν συμπλήρωσε 4ετία.
Η σύνταξη του βουλευτή ισοδυναμεί με το 25% (1/4) της εκάστοτε βουλευτικής αποζημίωσης, η οποία προσαυξάνεται κατά 25% για κάθε έτος βουλευτική θητείας πέραν του 4ου έτους μέχρι τον 10ο χρόνο και 10% για κάθε έτος πέραν του 10ου και μέχρι το 17ο, οπότε ο βουλευτής δικαιούται πλήρη σύνταξη.
Η σύνταξη αυτή αντιστοιχεί στο 80% της βουλευτικής αποζημίωσης. Αυτή τη στιγμή, με τη βουλευτική αποζημίωση περίπου στα 5.600 ευρώ το ανώτατο πλαφόν της σύνταξης διαμορφώνεται κοντά στα 4.500 .
Για τα άτομα με ειδικές ανάγκες προβλέπεται θεμελίωση σύνταξης με 2 χρόνια βουλευτικής θητείας και όριο ηλικίας τα 55.
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Μείον 8,5 εκατ. από τα φορο-δώρα
Στα 8,5 εκατ. ευρώ ετησίως υπολογίζονται οι απώλειες εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού από τις φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν οι βουλευτές και οι δικαστικοί.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα εισοδήματα των βουλευτών και των δικαστικών φορολογούνται αυτοτελώς, χωρίς να συναθροίζονται με τα εισοδήματα που έχουν από άλλες πηγές (ακίνητα, κινητές αξίες κ.λπ.), τα οποία φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις.
Στη διακριτική τους ευχέρεια είναι, επίσης, από ποια εισοδήματα θα εκπέσουν οι δαπάνες που αναγνωρίζονται από την Εφορία (ενοίκια, ιατρικά, τόκοι δανείων κ.λπ.), ώστε τελικά να πληρώσουν λιγότερους φόρους.
Για παράδειγμα, βουλευτής με ετήσια έσοδα 84.000 ευρώ από βουλευτική αποζημίωση και 30.000 ευρώ από ακίνητα πληρώνει φόρο 27.600 ευρώ, ενώ αν φορολογηθεί όπως όλοι οι άλλοι φορολογούμενοι, ο φόρος που αναλογεί στα εισοδήματά του φτάνει τα 39.000 ευρώ.
ΠΑΣΟΚ - ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Οχι για έκτακτη παροχή σε δικαστικούς
Την αντίθεσή τους στη ρύθμιση που προβλέπει τη χορήγηση έκτακτης παροχής συνολικού ύψους 900 εκατομμυρίων ευρώ στους συνταξιούχους αλλά και στους εν ενεργεία δικαστικούς -η οποία θα καταβληθεί μέσα στην επόμενη πενταετία- και πιθανότατα ανοίγει τον δρόμο για την αναπροσαρμογή και των μισθών των βουλευτών, διατύπωσαν χθες στη Βουλή όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην του ΛΑΟΣ.
Αποσπασματική χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη ρύθμιση ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γ. Μαγκριώτης, ενώ η εισηγήτρια του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη έκανε λόγο για «ρύθμιση κατόπιν συμφωνίας».
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης επεσήμανε ότι «η διάταξη είναι επιλεκτική και πάσχει σοβαρά, αφού ο υπουργός τελικά καλείται να καθορίσει το ύψος της έκτακτης παροχής», ενώ ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Μαυρουδής Βορίδης δήλωσε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει τη ρύθμιση με την οποία «ουσιαστικά τακτοποιείται μια εκκρεμότητα».
Η ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τις αυξήσεις των συντάξεων του Δημοσίου θα γίνει σήμερα.
ΤΡΕΙΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΡΟΥΝ ΤΑ... ΕΝΣΗΜΑ ΤΟΥΣ
Β. ΜΑΓΓΙΝΑΣ
Με 14 χρόνια θητεία σύνταξη 4.000 ευρώ
Εχει προ πολλού θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, καθώς εκλέγεται βουλευτής από το 1993. Αν αποφάσιζε σήμερα να αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική δράση, η σύνταξή του θα έφτανε στα 4.000 ευρώ με 14 χρόνια θητείας στα βουλευτικά έδρανα.
Αντίστοιχα, βέβαια, ένας ασφαλισμένος του ΙΚΑ, αν βγει στη σύνταξη μέχρι το τέλος του 2007 μπορεί να επωφεληθεί από μια μεταβατική διάταξη, η οποία επιτρέπει τη συνταξιοδότηση με 11,5 χρόνια και να πάρει το ποσό των 280 ευρώ... Διαφορετικά θα πρέπει να συμπληρώσει το όριο ηλικίας και 15ετία, ώστε να εισπράξει την κατώτατη σύνταξη, που είναι 463,17 ευρώ.
Ο κ. Μαγγίνας είναι σήμερα 58 ετών. Προκειμένου να αρχίσει να εισπράττει τη σύνταξή του θα πρέπει να περιμένει 7 χρόνια, μέχρι να φτάσει τα 65 έτη, οπότε και θα έχει συμπληρώσει το όριο ηλικίας.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, εφόσον συμπληρώνει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, μπορεί να πάρει πρόσθετη σύνταξη και από το Ταμείο Νομικών, ως δικηγόρος.
Δήλωση «πόθεν έσχες» 2006. Εισοδήματα: από βουλευτική αποζημίωση: 96.490 ευρώ. Καταθέσεις: 96.500 ευρώ και 15.500 δολάρια ΗΠΑ. Ακίνητα: Οικόπεδο 7,6 στρέμματα και σπίτι 146 τ.μ. στο Κορωπί Αττικής, από κοινού με τη σύζυγο και την κόρη του.
Η σύζυγός του δηλώνει διαμέρισμα στο Ν. Ψυχικό Αττικής 153 τ.μ. και μια αποθήκη στη Θεσσαλονίκη 930 τ.μ. σε οικόπεδο 3.550 τ.μ. Επίσης κατέχει ένα Ι.Χ. 1.600 κ.ε.
Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ
Με μία θητεία στη Βουλή σύνταξη 1.400 ευρώ
Θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα συμπληρώνοντας 4ετία στα έδρανα της Βουλής - εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Επικρατείας τον Μάρτιο του 2004. Το ποσό που θα εδικαιούτο να πάρει, αν για κάποιο λόγο εγκατέλειπε τότε (Μάρτιος 2008) τον πολιτικό στίβο, θα ήταν 1.404 ευρώ με μόλις τέσσερα χρόνια δουλειάς ως βουλευτής...
Ο κ. Ρουσόπουλος θα πρέπει να περιμένει, ωστόσο, μέχρι τα 65 του, ώστε να του καταβληθεί η σύνταξή του ως βουλευτής.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, θα πάρει, εφόσον συμπληρώνει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, πρόσθετη σύνταξη και από το ΤΣΠΕΑΘ, για τα χρόνια που εργάστηκε ως δημοσιογράφος.
Δήλωση «πόθεν έσχες» 2006. Εισόδημα από βουλευτική αποζημίωση 91.823 ευρώ. Ακίνητα: διαμέρισμα 100 τ.μ. και πάρκινγκ 19 τ.μ. στην Καισαριανή, διαμέρισμα 54 τ.μ. στην Ανάβυσσο, τρία αγροτεμάχια συνολικής έκτασης 5,2 στρέμματα με σπίτι 388 τ.μ. και πισίνα 133 τ.μ. στο Καπανδρίτι.
Επίσης, οικία 80 τ.μ. σε οικόπεδο 488 τ.μ. στη Λακωνία, στον Πύργο Διρού. Επίσης 4.467 μετοχές διαφόρων εταιρειών.
Καταθέσεις 45.582 ευρώ, 11.834 δολάρια ΗΠΑ, καθώς και 1.831 ευρώ υπόλοιπα διαθεσίμων σε χρηματιστηριακές εταιρείες.
Η σύζυγός του δηλώνει εισόδημα 185.186 ευρώ, καταθέσεις 55.782 ευρώ, οικία 46 τ.μ. σε οικόπεδο 145 τ.μ. στον Πύργο Διρού στη Λακωνία, οικόπεδο 120 τ.μ. στον ίδιο νομό, και (κατά 50%) αγροτεμάχιο 2 στρεμμάτων στο Καπανδρίτι Αττικής, ΙΧ αυτοκίνητο 1.587 κ.ε.
Τα παιδιά δηλώνουν εισόδημα 547,20 ευρώ και 320 μετοχές.
Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
11 χρόνια στα έδρανα μεταφράζονται σε 3.650
Εχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, καθώς εκλέγεται από το 1996. Με 11 χρόνια στα βουλευτικά έδρανα θα έπαιρνε ως σύνταξη -αν αποφάσιζε σήμερα, για κάποιο λόγο, να εγκαταλείψει την πολιτική του σταδιοδρομία- 3.650 ευρώ.
Ωστόσο θα πρέπει να κάνει κι αυτός... υπομονή μέχρι τα 65 του, ώστε να συμπληρώσει το όριο ηλικίας, για να του καταβληθεί η σύνταξή του ως βουλευτή.
Δήλωση «πόθεν έσχες» 2006. Εισόδημα από βουλευτική αποζημίωση 92.733 ευρώ και λοιπά εισοδήματα 13.203 ευρώ.
Ακίνητα: διαμέρισμα 243,90 τ.μ. στην 3ης Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, συμμετέχει με διάφορα ποσοστά σε οικόπεδα στη Φωκίδα περίπου 40 στρεμμάτων με οικίες 328 τ.μ. και 410 τ.μ., έχει οικόπεδο 3,4 στρεμμάτων στην Εύβοια και ποσοστά οικοπέδου 5,2 στρεμμάτων στη Βοιωτία.
Ομόλογα αξίας κτήσης 60.000 ευρώ. Καταθέσεις 79.050 ευρώ στην Εθνική Τράπεζα, 22.230 λίρες Αγγλίας, ενώ σε λογαριασμό από κοινού με τη σύζυγό του έχει άλλες 52.445 λίρες Αγγλίας.
Η σύζυγός του έχει εισόδημα 197.381 ευρώ, οικία 465 τ.μ. σε έκταση 518 τ.μ. στη Νέα Ερυθραία και το 50% οικίας 496,40 τ.μ. σε έκταση 578 τ.μ. στη Σύμη Δωδεκανήσου, έχει καταθέσεις 40.600 λίρες Αγγλίας και 139.800 ευρώ, διαθέτει επίσης 3.878 μετοχές αξίας 16.541 ευρώ, ενώ συμμετέχει από το 1993 σε επιχείρηση παροχής υπηρεσιών με κεφάλαιο εισφοράς 17.640 ευρώ.
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΓΑΛΑΝΟΣ
galanos@parliament.gr

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=146992

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Profile Visitor Map - Click to view visits