Υπολειτουργεί ο Θεσμός της Αστυνομίας στη Φωκίδα
ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΠΑΠΑΔΑΚΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ - ΛΑ.Ο.Σ
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ : Τον Αξιότιμο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Κύριο Χρήστο Παπουτσή.
ΘΕΜΑ : Υπολειτουργεί ο θεσμός της αστυνομίας στη Φωκίδα.
Σε μια περίοδο που η ανέχεια έχει φέρει αύξηση της εγκληματικότητας, η Αστυνομική Διεύθυνση Φωκίδας, δυστυχώς υπολειτουργεί. 20 περιπολικά περίπου παραμένουν ακινητοποιημένα λόγω έλλειψης καυσίμων και φθορών γιατί η υπηρεσία δεν μπορεί να καλύψει το κόστος επισκευής. Στα περισσότερα Αστυνομικά Τμήματα του Νομού Φωκίδας, η υπάρχουσα δύναμη δεν αντιπροσωπεύει ούτε το ένα τρίτο της προβλεπόμενης. Την Αστυνομική Διεύθυνση Φωκίδας επανδρώνουν μόνο 152 άτομα, ενώ υπάρχει έλλειψη προσωπικού σε περίπου 80 άτομα που καλύπτουν πάγιες οργανικές θέσεις. Είναι επόμενο με αυτές τις ανύπαρκτες δυνάμεις η Αστυνομία να μην έχει τη δυνατότητα για μια ικανοποιητική επιτήρηση της τάξης και η εγκληματικότητα να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας με απόφαση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ειδοποιεί, ότι εάν δεν μπορούν να εξασφαλίσουν δωρεάν στέγη (χωρίς ενοίκιο) να κλείσουν το ένα μετά το άλλο τα Αστυνομικά Τμήματα Ιτέας, Δελφών, Ευπαλίου και Γραβιάς λόγω οικονομικής κρίσης.
Συνεπώς ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός :
1. Ποια είναι η θέση του Υπουργείου στο συγκεκριμένο θέμα;
2. Ποια μέτρα πρόκειται να λάβει η πολιτεία για να αισθανθούν οι πολίτες της Φωκίδας την απαιτούμενη ασφάλεια;
Η Ερωτώσα Βουλευτής Αθήνα 13 Ιουλίου 2011
Ουρανία Παπανδρέου - Παπαδάκη
Τραγική κατάσταση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φωκίδας.
ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΠΑΠΑΔΑΚΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ - ΛΑ.Ο.Σ
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ : Τον Αξιότιμο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Κύριο Χρήστο Παπουτσή.
ΘΕΜΑ :Σε τραγική κατάσταση η αστυνομική διεύθυνση Φωκίδας.
Η κατάσταση στην Αστυνομική Δ/νση Φωκίδας τα τελευταία χρόνια ήταν εξαιρετικά δύσκολη αλλά το τελευταίο διάστημα τίθεται πλέον ζήτημα λειτουργίας της ίδιας της Υπηρεσίας και πρωτίστως του λόγου ύπαρξης της. Ο λόγος είναι ότι με συνεχείς εντολές η Περιφερειακή Κεντρική Αστυνομική Διοίκηση Στερεάς Ελλάδας θέτοντας σε πρώτη προτεραιότητα αθλητικά γεγονότα και την ενίσχυση της Αττικής για δήθεν έκτακτα γεγονότα (όπως π.χ. οι πορείες) αποδυναμώνει τις ούτως ή άλλως διαλυμένες Αστυνομικές Υπηρεσίες της Φωκίδας με απρόβλεπτες συνέπειες. Οι Αστυνομικοί βλέπουν με απογοήτευση και σκεπτικισμό τα Αστυνομικά Τμήματα να ταλαντεύονται στα πλαίσια του Καλλικράτη και οι πολίτες τις περιοχές του Νομού Φωκίδας, να αφήνονται στο έλεος των πάσης φύσεως κακοποιών στοιχείων.
Συνεπώς ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός :
1. Ποια είναι η θέση του Υπουργείου στο συγκεκριμένο θέμα;
2. Πως θα φροντίσει η πολιτεία για την αξιοπρεπή και ουσιαστική ενδυνάμωση του έργου του αστυνομικού αλλά και για την προστασία των πολιτών της Φωκίδας από εδώ και στο εξής;
Η Ερωτώσα Βουλευτής Αθήνα 13 Ιουλίου 2011
Ουρανία Παπανδρέου - Παπαδάκη
Κλοπές σε αγροτικές περιοχές της Φωκίδας
ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΠΑΠΑΔΑΚΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ - ΛΑ.Ο.Σ
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ : Τον Αξιότιμο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κύριο Κώστα Σκανδαλίδη.
ΘΕΜΑ :Κλοπές στις αγροτικές περιοχές της Φωκίδας.
Ξέφραγο «αμπέλι» κατάντησε ο ξακουστός για την ποιότητα των προϊόντων του, ελαιώνας της Άμφισσας. Στην ευρύτερη περιοχή του ελαιώνος επικρατεί ο «νόμος της ζούγκλας» Άγνωστοι, κλέβουν τον ελαιόκαρπο, από τα δένδρα. Κλέβουν ελαιόδιχτα , καυσόξυλα, γεωργικά εργαλεία και οικόσιτα ζώα (πουλερικά, κουνέλια, αρνιά, κατσίκια κ.λπ.), τα οποία εκτρέφονται από τους παραγωγούς για τις οικογενειακές ανάγκες. Η Κατάργηση του Σώματος της Αγροφυλακής, ήταν έγκλημα. Ο Αγροφύλακας ήταν το «μάτι» και το «αφτί» της Πολιτείας στις γεωργικές εκτάσεις. Γνώριζε, ανά πάσα στιγμή, τι συμβαίνει στην περιοχή του και προστάτευε την αγροτική περιουσία.
Συνεπώς ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός :
1. Ποια είναι η θέση του Υπουργείου στο συγκεκριμένο θέμα;
2. Ποια μέτρα πρόκειται να λάβει η πολιτεία για να αναπληρώσει το κενό που δημιούργησε η κατάργηση της Αγροφυλακής;
Η Ερωτώσα Βουλευτής Αθήνα 13 Ιουλίου 2011
Ουρανία Παπανδρέου - Παπαδάκη
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
ΑΡΙΘ,ΠΡΩΤ.: 7017/4/13705
ΘΕΜΑ : Στελέχωση Αστυνομικής Διεύθυνσης Φωκίδας, Υλικοτεχνική υποδομή. Αντιμετώπιση εγκληματικότητας. Διάθεση αστυνομικού προσωπικού για ενίσχυση Υπηρεσιών στην Αττική. Αναπλήρωση του κενού της Αγροφυλακής.
ΣΧΕΤ. : ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 19755/14-07-2011, 19757/ 14-07-2011 και 19758/ 14-07-2011.
Σε απάντηση των ανωτέρω ερωτήσεων, που κατέθεσε η Βουλευτής κα ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΠΑΠΑΔΑΚΗ, σας γνωρίζουμε ότι η αναβάθμιση του επιπέδου των προσφερομένων Υπηρεσιών, καθώς και της προστασίας και εξυπηρέτησης των πολιτών, αποτελεί για το Υπουργείο μας και το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας, κύριο και διαρκή στόχο. Για την επίτευξη του στόχου αυτού αξιοποιείται καθημερινά το σύνολο του διαθέσιμου προσωπικού και των μέσων και σχεδιάζονται μέτρα, προγράμματα και διαδικασίες προσαρμογής του οργανωτικού σχήματος και της επιχειρησιακής δράσης των αστυνομικών Υπηρεσιών στις πραγματικές ανάγκες αστυνόμευσης των περιοχών δικαιοδοσίας τους. Οι ανάγκες των Υπηρεσιών του Σώματος, εξετάζονται και αξιολογούνται στο πλαίσιο ενός γενικότερου προγράμματος αναδιοργάνωσης, σε συνδυασμό βεβαίως και με άλλες αντικειμενικές παραμέτρους, όπως οι μεταβολές που επήλθαν στο διοικητικό χάρτη της χώρας, με την εφαρμογή του σχεδίου «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», οι υφιστάμενες δημοσιονομικές δυνατότητες, κ.λπ.
Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο μας και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας σχεδίασε το νέο Πρόγραμμα Αντεγκληματικής Πολιτικής για τα έτη 2010-2014, με το οποίο καθορίζονται οι πανελλαδικές προτεραιότητες και στόχοι των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας. Παράλληλα, προβλέπονται στοχευμένες δράσεις, σε όλες τις περιοχές της χώρας και φυσικά στην περιοχή του νομού Φωκίδας. Οι προτεραιότητες του νέου προγράμματος προσδιορίστηκαν μέσα από μία διαδικασία χαρτογράφησης του εγκληματικού περιβάλλοντος για τον εντοπισμό εγκληματογόνων περιοχών και προβλημάτων σε τοπικό επίπεδο. Στο πλαίσιο δε αυτό, οι Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας και φυσικά του νομού Φωκίδας κλήθηκαν να εκπονήσουν νέα ειδικά επιχειρησιακά σχέδια, καταγράφοντας πς αστυνομικές δράσεις που αναπτύσσουν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων εγκληματικότητας, αλλά και τις επιδιωκόμενες συνεργασίες με συναρμόδιους φορείς για την αποτελεσματική διαχείριση τους και την εξάλειψη των παραγόντων που συμβάλλουν στην εμφάνιση τους. Τα σχέδια καταστρώθηκαν με βάση το χάρτη εγκληματικότητας, σύμφωνα με τα υφιστάμενα στατιστικά στοιχεία εγκληματικότητας, όχι μόνο κατά νομό, αλλά και κατά περιοχή σε κάθε νομό. Κατά την υλοποίηση των σχεδίων αναπτύσσονται τόσο γενικές όσο και εξειδικευμένες αστυνομικές δράσεις.
Με βάση αυτά, η αστυνόμευση των περιοχών των Αστυνομικών Διευθύνσεων της χώρας, συντελείται με την παρέμβαση όλων των αρμόδιων Υπηρεσιών της (Τάξης, Ασφαλείας, Τροχαίας κ,λπ.), οι οποίες διενεργούν πεζές-εποχούμενες περιπολίες, συγκροτούν κλιμάκια ελέγχων και πραγματοποιούν στοχευμένες ή γενικού χαρακτήρα επιχειρήσεις, βάσει των ειδικότερων σχεδίων που έχουν εκπονηθεί από κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας και εξομοιούμενη με αυτή Υπηρεσία.
Ιδιαίτερα σημαντική για την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας στις περιοχές αυτές, θεωρείται η εμφανής δίκυκλη αστυνόμευση (ΔΙ. ΑΣ.). Σημειώνεται δε ότι» η εντατικοποίηση της εμφανούς δίκυκλης αστυνόμευσης (ΔΙΑΣ.), η επιχειρησιακή ενότητα και διασύνδεση με τις υπόλοιπες Υπηρεσίες της Αστυνομίας (Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας κ.λπ.) και η αναδιοργάνωση των Τμημάτων Ασφαλείας, έχουν αναβαθμίσει σημαντικά την παρουσία κα\ τη δράση της Ελληνικής Αστυνομίας.
Για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας κατά το έτος 2011 και των προβλημάτων καθημερινότητας, αναπτύχθηκαν συγκεκριμένες δράσεις προς ενίσχυση της αστυνόμευσης. Για την αστυνόμευση της περιοχής τοπικής αρμοδιότητας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φωκίδας, εφαρμόζεται ειδικό σχέδιο, το οποίο αναπροσαρμόζεται και περιλαμβάνει ένα πλέγμα μέτρων, ενεργειών και εξειδικευμένων δράσεων. Κατά την εφαρμογή του σχεδίου αυτού δραστηριοποιούνται οι αρμόδιες αστυνομικές Υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φωκίδας, με τη διάθεση αστυνομικών για τη διενέργεια πεζών και εποχούμενων περιπολιών. Ειδικότερα, σε περιπτώσεις ενίσχυσης της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (ΠΛ.Δ.Λ.), λόγω αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών με αστυνομικές δυνάμεις της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φωκίδας, προκειμένου να μην καταγράφεται-παρατηρείται έλλειμμα ασφάλειας στην εν λόγω περιοχή, ακολουθείται πρόγραμμα έντονης αστυνόμευσης, βασισμένο στην συνδυαστική δράση των ομάδων του πλέγματος εμφανούς αστυνόμευσης και στην ανάληψη ευέλικτων-λειτουργικών επιχειρησιακών δράσεων, για την αναχαίτιση του εγκλήματος και τον σημαντικό περιορισμό στις ευκαιρίες διάπραξης αυτού. Στο πλαίσιο αυτό, διατίθενται αστυνομικοί και από άλλες Υπηρεσίες της ανωτέρω Αστυνομικής Διεύθυνσης, όπως οι δύο Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.), η Ομάδα Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.) κ,λπ. Παράλληλα, στην εν λόγω Διεύθυνση εφαρμόζεται και το μέτρο της Δίκυκλης Αστυνόμευσης (Δ1.ΑΣ.).
Με το πλέγμα των ανωτέρω μέτρων και δράσεων επιδιώκεται η καταπολέμηση της εγκληματικότητας, η άμεση ανταπόκριση στις κλήσεις των πολιτών και κυρίως η ταχεία επέμβαση σε συμβάντα (κλοπές, ληστείες, κ.λπ), με στόχο την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των
πολιτών.
Σε οτι αφορά τα αποτελέσματα των δράσεων που εκδηλώθηκαν, για την υλοποίηση των ανωτέρω επιχειρησιακού σχεδιασμού, σας γνωρίζουμε ότι η Αστυνομική Διεύθυνση Φωκίδας, παρουσιάζει έως τώρα ικανοποιητικά αποτελέσματα, στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Συγκεκριμένα, από τη σύγκριση στοιχείων κατά το πρώτο 6μηνο του τρέχοντος έτους, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2010, προκύπτει μείωση των ληστειών» ήτοι 3 ληστείες το πρώτο 6μηνο του έτους 2010, έναντι καμίας το 2011. Επιπλέον, προκύπτει μείωση των ζωοκλοπών, ενώ καταγράφεται μέχρι στιγμής, μικρή αύξηση των κλοπών διαρρήξεων, ήτοι 72 κλοπές διαρρήξεις το πρώτο 6μηνο το έτος 2010, έναντι 80 το 2011, με αρκετά υψηλό όμως ποσοστό εξιχνίασης αυτών, ήτοι εξιχνίαση 43 κλοπών.
Οι δράσεις αυτές συνεχίζονται και τα παραπάνω σχέδια βελτιώνονται, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη κοινωνική διαβίωση και εξέλιξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής της περιοχής. Γνώμονας στις δράσεις αυτές είναι ο σεβασμός του πολίτη, η υπευθυνότητα έναντι αυτού και η δημιουργία σχέσεων αξιοπιστίας-συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Αστυνομίας και των κατοίκων της περιοχής.
Το θέμα της στελέχωσης των αστυνομικών Υπηρεσιών, αντιμετωπίζεται σήμερα μέσα από τις δυνατότητες που παρέχει η συνολική δύναμη του Σώματος, η οποία είναι ελλειμματική, με ορθολογική κατανομή αυτής. Στο πλαίσιο αυτό έχει στελεχωθεί και η Αστυνομική Διεύθυνση Φωκίδας με δύναμη, η οποία παρουσιάζει έλλειμμα έναντι της οργανικής της όπως συμβαίνει σχεδόν με το σύνολο των αστυνομικών Υπηρεσιών, η οποία όμως κρίνεται ικανοποιητική για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αστυνόμευσης της περιοχής.
Πάντως, με τις τακτικές και συμπληρωματικές μεταθέσεις, καθώς και τις λοιπές τοποθετήσεις προσωπικού» του έτους 2010, ενισχύθηκε η εν λόγω Αστυνομική Διεύθυνση με 11 αστυνομικούς διαφόρων βαθμών.
Επίσης, κατά το τρέχον έτος για την ενίσχυση της παραπάνω Διεύθυνσης, κατά τις τακτικές μεταθέσεις προκηρύχθηκαν προς πλήρωση 7 θέσεις αστυνομικών κατωτέρων βαθμών, καθώς και μία θέση ειδικού φρουρού.
Περαιτέρω, θα καταβληθούν προσπάθειες για την ενίσχυση της, κατά τις συμπληρωματικές μεταθέσεις και τις λοιπές τοποθετήσεις αστυνομικού προσωπικού που θα πραγματοποιηθούν εντός του έτους, καθώς και με νέους αστυνομικούς με την έξοδο τους από τη Σχολή.
Επισημαίνεται ότι, οι μεταθέσεις των αστυνομικών μέχρι το βαθμό του αστυνόμου Β' από μια περιοχή μετάθεσης σε άλλη, γίνονται με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια (άρθρο 3 π.δ. 100/2003 ) και ουδεμία παρέμβαση γίνεται από την Υπηρεσία.
Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο 19 του π.δ. 100/2003, δίδεται η δυνατότητα στον οικείο Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και στον Αστυνομικό Διευθυντή Φωκίδας, να αποσπούν το προσωπικό τους μέχρι το βαθμό του αστυνόμου Α', ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες που προκύπτουν στην εκάστοτε Υπηρεσία.
Πλέον αυτών στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των Υπηρεσιών της προαναφερόμενης Αστυνομικής Διεύθυνσης θα εξετασθεί σε νέα βάση και το θέμα ανακατανομής-αύξησης των οργανικών θέσεων, σύμφωνα με τη νέα οργανωτική δομή που θα προκύψει, ώστε να διασφαλίζεται η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των Υπηρεσιών για την εκπλήρωση της αποστολής τους. Παράλληλα, στους άμεσους στόχους είναι η αποδέσμευση δυνάμεων από την εκτέλεση καθηκόντων διοικητικής, κυρίως φύσης, που δε σχετίζονται με την αποστολή και το έργο τους.
Σε ότι αφορά τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό των αστυνομικών Υπηρεσιών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φωκίδας, σας πληροφορούμε ότι, έχουν χορηγηθεί προς κάλυψη των αναγκών των υφισταμένων της Υπηρεσιών συνολικά 61 οχήματα διαφόρων τύπων και κατηγοριών, εκ των οποίων 8 οχήματα χορηγήθηκαν καινουργή κατά την τελευταία τριετία. Για την επισκευή των υπηρεσιακών οχημάτων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φωκίδας έχουν εγκριθεί πιστώσεις συνολικού ύψους 46.129,86 ευρώ και εντός των προσεχών ημερών αναμένεται η ολοκλήρωση της επισκευής αυτών, προκειμένου καταστούν αξιόμαχα και λειτουργικά. Επίσης, στην εν λόγω Αστυνομική Διεύθυνση, έχουν κατανεμηθεί τόσο τηλεπικοινωνιακά-τεχνικά μέσα όσο και υλικά οπλισμού τα οποία εν συνεχεία χορηγήθηκαν στις υφιστάμενες της Υπηρεσίες, αφού συνεκτιμήθηκαν οι υπηρεσιακές προτεραιότητες και ανάγκες τους.
Ωστόσο, από το Υπουργείο και το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας καταβάλλονται προσπάθειες για την ανανέωση και τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό των μεταφορικών μέσων και της υλικοτεχνικής υποδομής των Υπηρεσιών, Για το λόγο αυτό η αρμόδια Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας (Διεύθυνση Τεχνικών) παρακολουθεί τις εξελίξεις στο χώρο της τεχνολογίας, συντάσσει τις απαιτούμενες προδιαγραφές, προκειμένου εν συνεχεία να κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για την προμήθεια τους, σε άμεση συνάρτηση με τον κατ' έτος εκτελούμενο προϋπολογισμό εξόδων της Ελληνικής Αστυνομίας.
Στα πλαίσια αυτά, με την υλοποίηση των διαφόρων προγραμμάτων προμηθειών θα επιτευχθεί η προμήθεια μεταφορικών μέσων, υλικών, οπλισμού, ατομικών εφοδίων κ.λπ., ούτως ώστε το αστυνομικό προσωπικό να φέρει κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του τον πλέον άρτιο και σύγχρονο υλικοτεχνικό εξοπλισμό και τα απαραίτητα για την προστασία του υλικά μέσα-
εφόδια.
Επισημαίνεται, ότι τροχοπέδη στην αποτελεσματική και ταχύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων επισκευής-συντήρησης και κίνησης το μηχανοκίνητου στόλου της Ελληνικής Αστυνομίας αποτέλεσε το γεγονός της θέσπισης του πλαισίου νόμων για την οικονομική εξυγίανση της χώρας, που είχε ως συνέπεια τόσο την τροποποίηση των διατάξεων του ν. 2362/1995 «Περί δημοσίου λογιστικού ελέγχου των δαπανών του Κράτους και άλλες διατάξεις», όσο και τη θέση σε ισχύ του π,δ. 113/2010 «Ανάληψη υποχρεώσεων από τους Διατάκτες» από 01-01-2011, βάσει των οποίων προσδιορίζονται αναλυτικά οι διαδικασίες υλοποίησης του σκέλους του Π/Υ εξόδων μας, καθόσον επήλθαν ουσιώδεις αλλαγές σε ό,τι αφορά την έκδοση αποφάσεων ανάληψης υποχρεώσεων, τήρηση Μητρώου Δεσμεύσεων και τον έλεγχο των δαπανών.
Παράλληλα, σας ενημερώνουμε, ότι το επιτελείο και οι Υπηρεσίες έδρας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φωκίδας (Α.ΤΓ, ΤΑ, Τ.Τ. και Τ.ΜΑ Αμφισσας) στεγάζονται σε ιδιωτικό μισθωμένο οίκημα στην Άμφισσα, με μηνιαίο μίσθωμα 22.563,80 ευρώ.
Το σύνολο των υφιστάμενων υπηρεσιών της Αστυνομικής Διεύθυνσης στεγάζονται σε 7 μισθωμένα οικήματα και το ύψος των μισθωμάτων που καταβάλλεται μηνιαίως ανέρχεται στο ποσό των 3305,74 ευρώ.
Επιπλέον, σας γνωρίζουμε ότι, κατόπιν διαπραγμάτευσης που πραγματοποιήθηκε από τη Κτηματική Υπηρεσία Ν. Φωκίδας με τους ιδιοκτήτες των οικημάτων όπου στεγάζονται τα αστυνομικά τμήματα Ιτέας, Δελφών, Γραβιάς και Ευπαλίου, επετεύχθη μείωση 20% στο μηνιαίο μίσθωμα εκάστης Υπηρεσίας, επιτυγχάνοντας μείωση των καταβαλλόμενων μισθωμάτων σε ετήσια βάση στο ύψος του ποσού των 6.825,60 ευρώ περίπου.
Αναφορικά, με την κατάργηση των αναφερόμενων στην ερώτηση Υπηρεσιών, σας ενημερώνουμε ότι ουδεμία απόφαση, έχει ληφθεί. Σε κάθε περίπτωση και εφόσον τελικά κριθεί απαραίτητη η εφαρμογή ενός ευρύτερου προγράμματος αναδιοργάνωσης των περιφερειακών Υπηρεσιών του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας, ο σχεδιασμός της οργανωτικής δομής και η χωροταξική διάταξη των Υπηρεσιών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φωκίδας θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές τοπικές απαιτήσεις και θα καλύπτουν επαρκώς τις ανάγκες αστυνόμευσης της ευρύτερης περιοχής του οικείου νομού.
Πέραν αυτών, για το θέμα της κατάργησης της Αγροφυλακής, της αξιοποίησης του αγρονομικού προσωπικού κ.λπ., ενημερώθηκε η Εθνική Αντιπροσωπεία την 06-12-2010, από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μ ΟΘΩΝΑ, κατά τη συζήτηση της 252/ 29-11-2010 Επίκαιρης Ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Σ, ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ, Παράλληλα, σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 21 του ν, 3938/2011, προβλέπεται η άσκηση των αρμοδιοτήτων της πρώην Αγροφυλακής, από το προσωπικό της υπηρεσίας αυτής που μετακινείται στις δασικές υπηρεσίες των αποκεντρωμένων διοικήσεων.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ
Στρατολογικό γραφείο Αμφισσας
Ερώτηση της Βουλευτού Εύβοιας του ΛΑ.Ο.Σ Κας Ουρανίας Παπανδρέου για το Στρατολογικό γραφείο του Νομού
ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΠΑΠΑΔΑΚΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ - ΛΑ.Ο.Σ
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ : Τoν Αξιότιμο Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Κύριο Πάνο Μπεγλίτη .
ΘΕΜΑ : Κλείνει το στρατολογικό γραφείο Φωκίδας.
Οργή και αγανάκτηση έχει κατακλύσει τους κατοίκους της Φωκίδας διότι βλέπουν καθημερινά το Νομό τους αλλά και την πρωτεύουσα του Νομού να υποβαθμίζεται. Το Στρατολογικό γραφείο Άμφισσας έχει εγκατασταθεί εδώ και μερικούς μήνες στο νέο ιδιόκτητο κτήριο που ανήκει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας σαν στρατιωτικό κτήριο το οποίο στοίχισε περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ. Είναι διαμορφωμένο αποκλειστικά για τις ανάγκες ενός στρατολογικού γραφείου με θωρακισμένες πόρτες και άλλες απαραίτητες προδιαγραφές. Πληροφορίες θέλουν την μεταφορά του στην Έδρα της περιφέρειας
στη Λαμία.
Συνεπώς ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός :
1. Ποια είναι η θέση του Υπουργείου για το συγκεκριμένο θέμα;
Η Ερωτώσα Βουλευτής Αθήνα 13 Ιουλίου 2011
Ουρανία Παπανδρέου - Παπαδάκη
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Γραφείο Κοινοβουλευτικού Ελέγχου
Τηλέφωνο 2106598285-282, Fax 2106552035 e-mail: nomgkbe@mod.milgr
Φ.900α/8711/12072
Αθήνα, 5 Αυγούστου 2011
ΘΕΜΑ: Κοινοβουλευτικός Έλεγγος
ΣΧΕΤ»: Ερώτηση 19862/15-7-2011 της Βουλής των Ελλήνων
Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσε η Βουλευτής κα Ουρανία Παπανδρέου-Παπαδάκη, με θέμα τη λειτουργία του Στρατολογικού Γραφείου Άμφισσας, σας γνωρίζω τα ακόλουθα σύμφωνα με τα στοιχεία που τέθηκαν υπ' όψη μου:
Το ΣΓ Άμφισσας στεγάζεται σε νεόδμητο σύγχρονο τριώροφο κτίριο ιδιοκτησίας Δημοσίου, επί οικοπέδου, του οποίου παραχωρήθηκε η χρήση από την Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου στο ΤΕΘΑ για ανέγερση Στρατολογικού Γραφείου. Το εν λόγω κτίριο εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 2010 και το κόστος κατασκευής του ανήλθε στο ποσό των 425.000? περίπου.
Η αρμόδια διεύθυνση του ΓΕΕΘΑ (ΔΣΣΝΣ/ΓΕΕΘΑ), θα προχωρήσει εντός του έτους 2011 στη συγχώνευση-συνένωση των Στρατολογικών Γραφείων (ΣΓ) της χώρας και στη συγκρότηση νέων Στρατολογικών Υπηρεσιών (ΣΥ), που θα εδρεύουν στις έδρες των Περιφερειών (Πρόγραμμα «Καλλικράτης»
ν,3852/2010),
Σύμφωνα με τον ισχύοντα προγραμματισμό, τα ΣΓ Άμφισσας-Λαμίας-Καρπενησίου-Χαλκίδας και Λιβαδειάς θα συγχωνευθούν τον Αύγουστο 2011 και θα συγκροτήσουν τη νέα Στρατολογική Υπηρεσία Στερεάς Ελλάδας με έδρα τη Λαμία.
Η πλήρης μηχανογράφηση των Στρατολογικών Υπηρεσιών (ιστοσελίδα, ηλεκτρονική αίτηση, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο κλπ) και η ήδη υπάρχουσα διασύνδεση τους με τα ΚΕΠ, τα οποία θα αναλάβουν τη διαβίβαση όλων των αιτημάτων προς τις Στρατολογικές Υπηρεσίες, θα επιτρέψει στους πολίτες των περιοχών σης οποίες καταργούνται τα ΣΓ, να εξυπηρετούνται ποιοτικά και αποτελεσματικά, χωρίς να είναι αναγκαία η αυτοπρόσωπη παρουσία τους στις νέες Στρατολογικές Υπηρεσίες.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Α. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου